OLIJF MET PEREN

Yad Vashem

Eretitel

Yad Vashem honouring

In English

De Plechtigheid

Elsa bevrijd uit Westerbork 1-04-1944

Smalle Marges

Advocatuur in de Tweede Wereldoorlog, Joggli Meihuizen

Yad Vashem Jaap van Proosdij

(1921-2011)

Yad Vashem A. de Froe

Pogingen om te ariseren

Bij Calmeyer

fragment

Volkskrant 28 april 2007

Yad Vashem onderscheiding postuum uitgereikt

Calmeyer

Het geval Calmeyer, boek.

Uit de pers

AT5-nieuws

Snoge Amsterdam

Portugese Synagoge

De Plechtigheid
1. De plechtigheid begint op 12 december 2006 om half drie exact. De heer J. Senior Coronel, voorzitter van de Esnoga,  vertelt over de geschiedenis van de synagoge en de relatie tussen de synagoge en Nino Kotting gedurende de oorlog.

 

2. Nino Rodrigues Pereira sprak over de wijze waarop Nino Kotting en Jaap van Proosdij gewerkt hebben om mensen van de Portugezenlijst af te krijgen. Zijn moeder en de familie van zijn vader zijn daarom gered. Wij voelden daarom reeds lang de  verantwoordelijkheid Nino Kotting voor te dragen als Rechtvaardige, wat direct is gehonoreerd. (de afbeelding hierboven is het bewijsstuk dat Elsa uit Westerbork werd ontslagen op 1 april 1944!

 

Gerbrand Kotting sprak mede namens zijn broer Roelof, over het werk van zijn vader en de risico's die hij nam en over zijn moeder, Renée Menko, die altijd geheel achter de acties van Nino heeft gestaan. De relaties tussen de families Kotting en Pereira zijn altijd dierbaar gebleven.

 

Namens de Israelische Ambassade heet de heer Eldad Hayet Nino Kotting welkom in de Familie der Rechtvaardigen onder de Mensen. "De shoah heeft in veel mensen het slechtste naar boven gebracht, maar tegelijktijd ook de nobelste daden voortgebracht die individuen kunnen nastreven."

 

In de wintersnoge wordt daarna een video getoond, waarop Jaap van Proosdij ons toespreekt. Hij was de directe medewerker  van Nino Kotting en heeft vanwege zijn moed en daden in 1997 de Yad Vashem-onderscheiding gekregen.  Hij vertelt over zijn relatie tot Nino Kotting en over de bijna ongelooflijke redding van Elsa d'Oliveira, waarbij geluk en toeval een grote rol speelden.

Ulli d'Oliveira,heeft later, aan de hand van het proefschrift van Nino Kotting, een verklaring proberen te zoeken van diens rechtsopvattingen die de grondslag van zijn daden tijdens de bezetting waren. Hij kon zijn toespraak pas later uitspreken en zijn tekst is opgenomen in het boekje over deze dag.

 

A.W. Rosenberg, bibliothecaris van Ets Haim en voorzanger, zingt De gang naar Caesarea, Eli, Eli.  Daarmee wordt de plechtigheid afgesloten.

 

Van deze uitreiking is door Jan W. Holsbergen jr. een DVD gemaakt, waarvoor we hem veel dank zijn verschuldigd.

Hij werd hierbij geassisteerd door JanPaul Rodrigues Pereira. De DVD is inmiddels in kleine kring verspreid.
In 2007 is er een boekje uitgekomen met foto's en teksten van alle toespraken. Hiervoor veel dank aan bureau Browserbeest en Es de Jong in het bijzonder.
Mocht u het boekje willen bezitten zijn, dan kunt u ons via het menu @ een mail sturen. Zolang de voorraad strekt kunnen we de boekjes uitdelen. De voorraad is geslonken tot slechts enkele exemplaren.