Olijf met Peren, de eerste versie van deze website
Vanaf 2003 is de website Olijf met Peren actief. We werken aan een update en zolang die niet helemaal af is, vindt u hieronder een aantal verwijzingen naar teksten op de eerste versie van de website. Deze zullen in 2015 geheel zijn geïntegreerd in deze site.

 

Onderstaand een hele lijst met linken naar de eerste versie van de site.


 

Yad Vashem

 

 

  A.N. (Nino) Kotting

Sinds 1963 kent Israel onderscheidingen toe aan niet-joden, die tijdens de oorlog '40-'45 hebben geprobeerd het leven te redden van joden. Omdat wij nazaten zijn van families die vervolgd zijn in die periode en omdat er in de families velen niet, maar sommigen wel zijn gered, hebben wij het een eer gevonden eenzogeheten 'Yad Vashem erkenning' aan te vragen voor Mr. A. N. (Nino) Kotting.
Deze onderscheiding is op 12 December 2006 postuum uitgereikt in de Portugees Israëlitische Synagoge te Amsterdam.

Ook anderen, zoals Jaap van Proosdij en Arie de Froe die het leven van Elsa d'Oliveira en Paul Pereira redden, hebben deze onderscheiding gekregen.

Kroniek  Adres Eli en Jacob d'Oliveira in Antwerpen

De broers Eli en Jacob d'Oliveira hebben begin 20e eeuw enige tijd in Antwerpen gewoond. In onze familie had niemand ooit van deze Jacob gehoord. Jacob Jessurun d’Oliveira stierf al op jonge leeftijd. (Amsterdam 22-1-1888 - Antwerpen 9-11-1905).
Eli vernoemde zijn zoon (Jaap) naar alle waarschijnlijk dus naar zijn jongere broer.

Stamboom
 

 

  Eli Jesserun d'Oliveira

De stambomen van de families Jessurun d'Oliveira en Rodrigues Pereira worden op de eerste versie van deze site verenigd. Wij gingen daarbij uit van de gebruikelijke schrijfwijze. Of deze spelling de 'juiste' is, weten we niet zeker. Op officiële documenten wordt ook Jessurum of d'Oliveijra gebruikt. De namen Rodrigues en Pereira kennen ook vele varianten, maar wonder boven wonder zijn de bij ons bekende offiële documenten nog steeds 'juist' gespeld. Veelvoorkomende varianten zijn o.m. Rodriguez en Parrera, Pareire etc.

Op de eerste versie van de website is te zien hoe weinig we nog wisten van de vorige generaties.

Boeken


 

  De Mannen van '80 aan het woord. auteur E. d'Oliveira Jr.

Over de boeken van de beste en veelschrijvers in de families zoals Eli, Elsa en Ulli d'Oliveira e.a. staan in het nog niet uitputtende overzicht op de site, versie 1.

Een beeld-overzicht van hun boeken is te bekijken bij foto's op site versie 1.
Het is een breed overzicht, dus boeken van geheel verschillend kaliber zijn broederlijk verenigd.

Extra
  Fotoboekje met een verslag van de reis naar Polen in 2008 met het Auschwitz comité

Hierin staan verhalen over 'Wie woonde er op de Nieuwe Keizersgracht', een reisverslag van de reis naar Polen met het Auschwitz Comité en 'Wat betekenen die Portugese familienamen eigenlijk:

Pereira en d'Oliveira zijn verbonden met bomen of boomgaarden. Wat te denken van de tak van de Lopes Cardozo's? Zien we daar distelvelden opduiken? Kortom, we blijven in de agrarische hoek.

Geschiedenis


  Internationaal Stenografiecongres.jpg

Verhalen over Sefarden en over kleinere geschiedenissen zoals Drees en de stenografie.
Willem Drees begon als ‘zwijgend medewerker en aandachtig luisteraar’ in de politiek, dankzij de stenografie. Voor hij de politiek inging was hij stenograaf. Zijn passie voor de stenografie deelde hij met Eli d'Oliveira. Samen met hun vrienden, richtten ze als vijftienjarigen een steno-club op. Drees en Eli werden stenograaf en schreven elkaar in steno briefkaarten.
Luister naar Willem Drees over stenografie via deze link.

 

 

CV
  Elsa d'Oliveira (rond 1940)

In deze rubriek werden CV's van enkele familieleden opgenomen.

Beroepen van familieleden zijn o.a. geweest: stenograaf, schrijver, opvoedkundige, fotograaf, arts, beurshandelaar, kinderarts, onderwijzer, jurist, schrijver, natuurkundig onderzoeker, bankdirecteur,

Elsa Pereira-d'Oliveira

1913-1998

Arts, Gemeentelijke Universiteit Amsterdam.

Gepromoveerd (als de laatste joodse vrouwelijke arts in 1942) op 'Vitamine E bepalingen en hun waarde voor de kliniek in het bijzonder met het oog op habituele abortus.
Daarna mocht zij haar vak niet meer uitoefenen, vanwege de anti-joodse maatregelen.
Na 1945 huisarts te Bussum, schrijfster, oprichtster van de BOSK, dr. E. Phelpsstichting en vele andere organisaties.

Links

  digitaal monument met alle namen van omgebrachte slachtoffers van WOII

Allerlei onderwerpen, instanties, personen, die van belang zijn of waren, staan op de eerste versie van de website in een linken-overzicht.

Links van deze tekst ziet u een afbeelding van de grote website over de joodse slachtoffers van Nederland uit WOII. Op deze site kunt u zoeken naar namen, naar adressen en verhalen en foto's. Een zeer indrukwekkend en levend monument. Levend, omdat dagelijks nieuwe gegevens en verhalen of foto's worden aangevuld. Zie www.joodsmonument.nl